WORLD=U logo

Published on juni 5th, 2018 | by Marjolein Quist

10 tips tegen voedselverspilling!

Foodwaste is geen feest! Een groep enthousiaste jongeren is samen met Rabobank ’s-Hertogen-bosch en Omstreken aan de slag gegaan met het thema voedsel. In dialoog met elkaar deelden ze ervaringen over voedselverspilling en bewustwording, en verzonnen samen een actie.

Het is een herkenbare situatie voor veel studenten: in een studentenhuis zorgt iedereen voor zijn eigen hap, en de koelkast ligt vol met half opgegeten producten die over de datum zijn. Dit campagnefilmpje spoort medestudenten aan om vaker samen te eten; dat is immers goedkoper, gezelliger, en je verspilt minder!

135 euro per persoon. Zoveel verspilt de gemiddelde persoon aan voedsel dat wordt weggegooid. Dat is 100 biertjes in de soos! Hieronder 10 tips die jou en je studentenhuis helpen om het beter te doen dan de gemiddelde Nederlander!

1. Vermijd al die lonkende aanbiedingen! Twee plus één gratis is niet gunstig als je er eigenlijk maar één nodig hebt.

2. Ga je een product snel gebruiken, pak dan in het supermarktschap het product dat dicht bij de houdbaarheidsdatum zit!

3. Check je voorraad en maak een boodschappenlijstje! Op die manier voorkom je impulsieve aankopen en koop je geen ingrediënten die je al in de kast hebt staan.

4. Gooi fruit niet onnodig weg. Als er een plekje op zit kun ’t nog prima opeten. En als student kun je die vitamientjes goed genoeg gebruiken!

5. Kook op maat! Dus meet af hoeveel rijst of pasta je per persoon wil gebruiken. Er zijn verschillende trucjes die je kunt gebruiken; meet je rijst af in een koffiekopje. Of als je een pasta opscheplepel hebt; het gat in het midden is precies groot genoeg voor spaghetti voor één persoon!

6. Kliekjesdag! Een Hollandse traditie om in ere te houden. Kliekjes niet weggooien, maar invriezen kan ook! Is ook nog makkelijk, dan hoef je de volgende keer niet te koken. Of neem je restjes de volgende dag mee voor lunch, of maak een kliekjesomelet tegen je kater. Zo veel opties!

7. Heb je een drukke week? Neem eten mee voor onderweg, zodat je niet allerlei in plastic verpakte snacks hoeft te kopen.

8. Kook met wat je nog in de koelkast hebt! Zijn je groenten niet zo mooi meer? In een soepje smaken ze nog steeds heerlijk!

9. Bewaar voedsel op de juiste manier. Als geheugensteuntje kun je onderstaand plaatje op je koelkast hangen.

10. Gebruik je zintuigen! Vaak kunnen producten nog prima na de houdbaarheidsdatum gebruikt worden. Er zijn twee verschillende categorieën. Ten minste Houdbaar Tot; gebruik je zintuigen maar let op met gekoelde producten.  hier houd je je beter wel aan de datum als je niet ziek wil worden.

 

 

 

Tags: , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑